Beyler selam, 2014 model 185.000 kilometredeki Volkswagen Passat 1.6 TDI aracımda son bir aydır çözemediğim bir huzursuzluk var. Özellikle uzun yola çıktığımda, hız ibresi 110-120 bandına geldiği an direksiyon elimde resmen zangır zangır titremeye başlıyor. Şehir içinde düşük hızlarda pek bir şey hissetmiyorum ama otobana çıkınca araba altımdan kayıp gidecekmiş gibi bir güvensizlik veriyor. Geçen hafta sanayide bir alt takım kontrolü yaptırdım, usta rot başları ve porya bilyası sağlam görünüyor dedi ama direksiyondaki o sarsıntı bir türlü geçmedi.
Kafama takılan asıl mesele şu; balans ayarı bozuksa ne olur tam olarak? Sadece konforu mu etkiler yoksa bu titreme zamanla ön takımdaki amortisör takozu veya salıncak burçları gibi parçalara da ciddi zarar verir mi? Lastikleri daha yeni aldım, aslında balans yapılmıştı ama belki de kurşunlar düştü ya da cihaz kalibrasyonu bozuktu bilemiyorum. Yüksek hızda frene bastığımda pedalda bir miktar geri tepme de hissediyorum, acaba bu durum sadece jant yamukluğundan mı kaynaklanır yoksa direkt lastik balansı mı bitik?
Daha önce başına gelen varsa tecrübelerini paylaşabilir mi? Sanayideki usta disklerde hafiften bir salgı olabilir dedi ama balansın bozuk olması bu kadar şiddetli bir sarsıntı yapar mı emin olamadım. Eğer balans ayarı bozuksa ne olur sorusunun cevabı sadece direksiyon titremesi değil de aracın mekaniğini yormasıysa, hemen yarın iyi bir rot-balansçı bulup porya üzerinde balans (finisher) yaptırmayı düşünüyorum. Şimdiden cevaplar için teşekkürler.