Bizim 2014 model 1.3 Multijet Linea daha 165 bin kilometrede ama son bir haftadır canımı sıkmaya başladı. Sabahları motor soğukken pek yapmıyor ama hararet 90’a yaklaştığı zaman gaza her yüklendiğimde inceden bir ambulans sesi gibi ses gelmeye başladı. Özellikle 1500-2000 devir arasında vites fark etmeksizin bu sesi duyuyorum. Geçen gün uzun yolda rampaya vurduğumda araba sanki arkadan birisi asılıyormuş gibi gitmemeye başladı. Sanayideki ustaya uğradım, şöyle bir kaputu açıp dinledi, Turbo bitik, revizyon lazım deyip kestirip attı ama duman atma veya yağ eksiltme gibi bir durum yok.
İnternette araştırırken linea 1.3 multijet turbo ıslık sesi geliyo normal mi diye çok baktım, kimi normal demiş kimi de büyük masraf açar demiş. Aracın çekişindeki düşüşle bu sesin bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Turbo hortumlarını kontrol ettim, gözle görülür bir çatlak yok ama sanki selenoid valfi ya da wastegate tarafında bir sıkıntı var gibi geliyor bana. Daha önce başına gelen var mı? Yani bu ses illa turbonun pervanesinde mi sorun olduğunu gösterir yoksa bir yerlerde hava kaçağı mı vardır?
Bir de arıza tespit cihazına bağladığımızda herhangi bir hata kodu vermiyor. EGR valfi ya da MAP sensörü tıkalı olsa motor arıza lambası yakardı diye tahmin ediyorum. Araba resmen performanstan düştü, sanki turbonun o devreye girdiği andaki tekmeleme hissi kayboldu. Bu ıslık sesiyle beraber gelen güç kaybı kronik bir durum mu yoksa biz mi çok pimpirikliyiz anlamadım. Tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse sevinirim, usta hemen turboyu sökelim diyor ama boşuna 15-20 bin lira bayılmak istemiyorum.