Bizim 2015 model Opel Astra J kasa, 145 bin kilometredeki emektarla geçen akşam çevre yolunda giderken karanlıkta fark etmeden sağlam bir çukura düştüm. O günden beri arabanın dengesi resmen alt üst oldu. Direksiyonu tam düz tuttuğumda araba bildiğin sağa doğru gitmeye meyil ediyor, şeritte kalmak için direksiyonu hafif sola kırık tutmam gerekiyor. Yüksek hızlara çıktığımda da hem direksiyonda hem de tabanda hafiften bir titreme hissetmeye başladım. İnternette biraz bakındım ama tam emin olamadım, tecrübeli arkadaşlara sormak istedim; rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır ve bu durum sadece bir ayar meselesi mi yoksa alttan bir şeyler mi yamuldu?
Sanayideki bir ustaya ayaküstü gösterdim, rot başlarına bir şey olmamış dedi ama pek güven vermedi açıkçası. Salıncak burçları ve z-rotlar sağlam görünüyor dedi ama araba yolda geziyor resmen. Hatta çukurdan sonra ABS sensörü tarafında bir uyarı aldım, acaba sensör kablosunda bir kopma mı oldu yoksa soketlerde oksitlenme mi başladı bilemiyorum. Lastiklerin içten veya dıştan düzensiz aşınması da bu işin belirtisiymiş sanırım ama lastikler daha yeni olduğu için henüz gözle bir şey seçemedim. Frene bastığımda da araç rotasından sapıyor gibi hissettiriyor.
Bu işlerden anlayan abilerim, kardeşlerim bir yol gösterirse sevinirim. Direksiyon kutusu ya da amortisör kulesi gibi daha masraflı yerlerde bir sıkıntı olma ihtimali nedir? Eğer sadece basit bir rot-balans ile çözülecekse boşuna sağa sola kurcalatıp masrafı büyütmek istemiyorum. Arabayı rotçuya götürmeden önce kendi imkanlarımla rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır, tam olarak hangi kontrolleri yapmam lazım? Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.