Beyler bizim emektar 2012 model Opel Astra J kasa 1.6 115lik araba şu an 165 bin kilometrede, son 1 aydır gitmem diye resmen inat ediyor. Araba resmen boğuluyor, yokuşlarda 2. vitese kadar düşmek zorunda kalıyorum, sanki egzozu birisi bezle tıkamış gibi bir his var. Yakıt tüketimi de şehir içinde 11-12 litrelere fırladı, normalde 8 litreyi geçmezdi. Dün otobanda biraz devirli kullanayım dedim, dikiz aynasından baktığımda hafif bir siyah duman attığını gördüm ve arabanın içini resmen çürük yumurta kokusu sardı. Bu koku zaten katalizörün bittiğine işaret derler ama emin olamadım.
Geçen hafta sanayiye bizim ustaya götürdüm, makineye bağladık. Arıza lambası yanıyordu, bilgisayarda P0420 - Katalizör Sistemi Verimliliği Eşik Altı hatası verdi. Usta direk bu dolmuş, değişecek diyor ama fiyatlar malum, dünya para. Oksijen sensörü (lambda sensörü) arızalı olabilir mi diye sordum, usta sensör değerlerini kontrol ettiğini ve voltajın çok dalgalı olduğunu, büyük ihtimalle konvertörün içindeki seramik yapının dağıldığını söylüyor. Egzoz gazı geri basınç yaptığı için de motorun zengin karışım yapmasına sebep oluyormuş. Hatta valf zamanlamasını bile etkileyebilir falan dedi ama o kadarını pek anlamadım.
Sizce bu durumda katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır, kesin teşhisi koymak için başka bir yöntem var mıdır? Konvertörü iptal edip yerine susturucu mu taksam yoksa revizyonlu olanlar iş görür mü? Araçtaki bu çekiş kaybı ve koku problemi başka bir sigorta veya elektronik aksamdan kaynaklanabilir mi? Daha önce başına gelen veya bu sorunu uygun yollu çözen arkadaşlar varsa tavsiyelerinizi bekliyorum, sanayide öpülmeyelim durup dururken.