2015 model Renault Fluence 1.5 dCi Icon paket aracım var, şu an 162.000 kilometrede. Geçen hafta otobanda normal hızda giderken bir anda kadranda turuncu anahtar simgesi belirdi ve Vites kutusunu kontrol ettirin uyarısı verdi. Sağa çekip durduğumda araba vitesi P konumundan çıkarmama izin vermedi, resmen kilitlendi. Kontağı kapatıp 10 dakika bekledikten sonra vites geçti ama bu sefer de araç sadece çift vitesleri (2-4-6) kullanmaya başladı; 1-3-5 ve geri vitese kesinlikle geçmiyor. Sanayiye götürüp bilgisayara bağlattığımda doğrudan Renault EDC şanzıman beyni arızası hata koduyla karşılaştık.
Usta şanzıman beyninin (TCM) içindeki elektronik kartın ısınmadan dolayı ya lehim attığını ya da işlemcisinin bittiğini söylüyor. Ben yine de her ihtimale karşı şanzıman soketlerini kontrol ettirdim, herhangi bir oksitlenme veya sıvı teması var mı diye baktık ama her yer kupkuru. Akü voltajını ve şanzıman besleme hattındaki sigorta grubunu da ölçtük, orada da bir sorun görünmüyor. Ancak araç biraz yol yapıp ısındığı an vites geçişleri aşırı sarsıntılı olmaya başlıyor ve bir süre sonra kendini korumaya alıp vitesleri kilitliyor. Selenoid valf basınç değerleri de bilgisayarda çok dengesiz çıkıyor.
Şu an çok kararsızım, bu Renault EDC şanzıman beyni arızası için revizyon mu yaptırmalıyım yoksa direkt sıfır beyin mi almalıyım? Bazı yerler kart tamiri yapıyoruz diyor ama iki ay sonra yine aynı arızayı verir diyen de çok. Kavrama ve bilye seti daha 15 bin km önce değişmişti, yani mekanik bir sıkıntı olmadığını biliyorum. Ankara veya İstanbul’da bu işin ehli olan, çıkma parça takınca şasi numarası adaptasyon sorunu yaşatmayacak, bizi sanayide perişan etmeyecek dürüst bir usta tavsiyeniz var mı? Sıfır beyin fiyatları arabanın değerinin neredeyse onda biri olmuş, moralim çok bozuk.