Beyler selam, başıma dün akşam çok can sıkıcı bir olay geldi. 2017 model BMW 320d (F30 kasa) aracım şu an 128 bin kilometrede. Dün E-5 üzerinde seyir halindeyken bir anda gösterge panelinde lastik basınç uyarısı yandı. Araçta TPMS sensörü olduğu için hemen ekrandan kontrol ettim, sol arka lastiğin basıncı 1.2 bara kadar düşmüş. İnip baktığımda lastik tamamen inmiş gibi durmuyordu ama yanaktan ciddi bir esneme vardı. Bagajı açtım ne stepne var ne de tamir kiti, meğer üzerindekiler fabrikasyon RFTymiş. Kendi kendime run flat lastik nedir tamir edilir mi diye düşünürken en yakın lastikçiye kadar 20-30 km hızla tıngır mıngır gittim.
Lastikçiye girdiğimde adam Abi bunlar tamir olmaz, yanakları çok sert, fitil atsak tutmaz, yama yapsak içindeki destek katmanı bozulmuştur diyerek beni iyice darladı. Lastiği söktüğümüzde içine baktık, bariz bir vida girmiş. Ama usta ısrarla bu lastiklerin yapısının normal lastiklerden farklı olduğunu, içindeki o sertleşmiş kauçuk desteğin yol yaptıkça ısındığını ve özelliğini yitirdiğini söylüyor. Hatta jantın kenarındaki subap dibinde hafif bir oksitlenme gördük, usta ileride bu oksitlenme sensör arızası da verebilir, jantı da bozabilir falan diyerek iyice moralimi bozdu. Açıkçası kafam çok karıştı, tek bir lastik için 9-10 bin lira bayılmak istemiyorum şu ekonomik ortamda.
Daha önce bu sorunu yaşayan, o meşhur patlamayan lastik olayından dili yanan var mı? Gerçekten bu run flat lastik nedir tamir edilir mi mevzusu sadece bir satış stratejisi mi yoksa güvenlikten taviz vermeden kaliteli bir yama ile bu işi kurtarabilir miyiz? Lastiğin içindeki o basınç sensörü falan zarar görür mü? Bazıları vida tam ortadaysa tamir olur ama yanaktan darbe aldıysa çöptür diyor. Sanayide kime sorsam farklı bir şey söylüyor, tecrübe eden arkadaşlardan acil mantıklı bir tavsiye bekliyorum. Şimdiden eyvallah.