2014 model, 165.000 km’deki Ford Focus Titanium aracımda bir süredir ciddi bir ön takım sesiyle uğraşıyorum. Özellikle düşük hızlarda stabilize yola girdiğimde ya da parke taşlı yollarda ilerlerken direksiyonun hemen altından gelen o meşhur ses gelmeye başladı. Vallahi bu ford focus direksiyon kutusu tıkırtısı canımı sıktı artık, arabaya binesim gelmiyor. Geçen gün sanayideki ustama gösterdim, arabayı lifte aldık; z-rotlar ve rot başları yeni gibi, hiçbirinde en ufak bir boşluk yok. Ama direksiyonu durduğu yerde sertçe sağ sol yapınca tık tık diye içeriden bir ses geliyor.
Usta, direksiyon mili üzerindeki mafsalda aşınma olabileceğini ya da direksiyon kutusu içindeki plastik burçların miadını doldurduğunu söyledi. Revizyon yapılsa bile Focus’larda bu durumun kronik olduğunu, bir süre sonra tekrarlayabileceğini anlatıyorlar. Kafam iyice karıştı, revizyon mu yaptırmalıyım yoksa direkt komple kutuyu mu değiştirmeliyim? Ayrıca bazen direksiyonun çok hafif sertleştiğini hissediyorum, acaba direksiyon açı sensörü veya hidrolik pompa valfi ile ilgili bir arıza veya soketlerde oksitlenme gibi bir durum olabilir mi? Bu sorunu daha önce yaşayan, çözüm bulabilen veya gerçekten bu işin ehli bir usta önerebilecek olan var mı? Arıza lambası yakmıyor ama sürüş konforu sıfıra indi.