Dün bizim buralarda belediyenin yol çalışmasına denk geldim, 2017 model 145 bin km’deki Passat’ın her tarafı mahvoldu. Asfaltı yeni dökmüşler, daha soğumadan trafiğe açmışlar herhalde; sağ çamurluk davlumbazı, kapılar, hatta tamponun alt kısımları komple siyah nokta doldu. Eve gelince bir bezle sileyim dedim ama sakız gibi yapışmış, çıkmıyor. Bu zift lekesi arabadan nasıl çıkar diye kara kara düşünmeye başladım çünkü bizim buralardaki yıkamacılar gaz yağı süreriz geçer diyor ama arabanın vernik tabakası ve boya mikron değerine zarar verir miyiz diye çekiniyorum.
Daha önce başıma gelmişti, o zaman plastik trimlere gelmemişti ama bu sefer marşpiyeldeki plastik kısımlara da bulaşmış. Arabanın park sensörü ve kör nokta sensörü tarafında da bir iki nokta var, oralara kimyasal sürsem sensörlerin beyni karışır mı, oksitlenme yapar mı acaba? Sanayideki kaportacı arkadaş sentetik tinerle geçersin dedi ama ben güvenemedim, boyayı yakarsak geri dönüşü yok. Özellikle metalik boyada bu tarz lekelerle uğraşmak çok dertli oluyor.
İnternette margarin sür diyen de var, mazotla sil diyen de var. Ama ben profesyonel bir çözüm arıyorum. Verniğe, seramik kaplamaya ya da sensör yuvalarına zarar vermeyecek bir yöntem lazım. Daha önce bu sorunu yaşayıp da kaportadaki parlaklığı bozmadan bu işi çözen var mı? Tavsiye edeceğiniz bir marka veya uygulama yöntemi varsa çok makbule geçer, zira her yıkamada o siyah noktaları görmek canımı sıkıyor.