Beyler 2016 model 1.6 TDI Highline Passat var bende, araç şu an 142.000 kilometrede. Birkaç haftadır sabahları ilk çalıştırmada arabadan böyle metal metale çarpıyormuş gibi tıkırtılı bir ses gelmeye başladı. Özellikle araba rölantideyken bu Passat b8 volant sesi resmen kabin içine kadar geliyor. Motor ısındıktan sonra ses biraz azalıyor ama tam olarak kesilmiyor; P konumundan D veya R konumuna alırken o metalik vuruntu sesini çok net duyuyorum. Geçen gün bizim buradaki özel servise çektim, usta şöyle bir dinledi abi bu kesin volant, çift kütleli olduğu için içindeki yaylar özelliğini yitirmiş dedi ama fiyatlar malum, emin olmadan direkt şanzımanı indirtmek istemiyorum.
İşin ilginci vites geçişlerinde de hafif bir sarsıntı ve kararsızlık hissetmeye başladım. Başka bir dükkana daha uğradım, oradaki kalfa belki şanzıman takozu ya da krank mili sensörü tarafında bir sıkıntı vardır, hemen volant deme dedi ama sesin geldiği yer tam şanzımanla motorun birleştiği nokta. Araba soğukken o meşhur tıkırtı başladığında sanki motorda bir balans bozukluğu varmış gibi tüm kaportayı titretiyor. Bilgisayara bağladıklarında mekatronik basınç tüpü veya kavrama ile ilgili bir hata kodu düşmemişti ama bu titreme canımı çok sıkıyor.
Daha önce bu Passat b8 volant sesi yüzünden parça değişimi yapan veya bu sesten dolayı yolda kalan var mı? LUK marka mı almalıyım yoksa orijinal mi taktırayım, hangisi daha uzun ömürlü olur? Bir de bu şekilde kullanmaya devam edersem krank keçesi tarafına veya marş motorunun dişlisine büyük bir zarar verir miyim? Sanayideki usta boşluk artarsa krank milini bile bozarsın diyerek gözümü korkuttu. Ankara veya İstanbul tarafında bu işten gerçekten anlayan, bizi parça değişimine zorlamadan teşhis koyacak bir yer bilen varsa yardımınızı bekliyorum.