2015 model 1.6 TDI DSG Passat aracım şu an 162 bin kilometrede ve son bir aydır canımı sıkan ciddi bir durum var. Özellikle sabahları motor soğukken rölantide beklerken alttan gelen o meşhur şak şak diye tabir edilen metalik sesi duymaya başladım. Araba ısınınca ses biraz azalıyor ama vitesi N konumundan D konumuna aldığımda o vuruntu sesi daha da belirginleşiyor. İnternette araştırdığım kadarıyla bu Passat b8 volant sesi kronik bir problemmiş ama benimki iyice rahatsız edici boyuta ulaştı.
Geçen hafta sanayide şanzımancıya uğradım, bilgisayara bağladık şanzıman beyni (mekatronik) basınç değerleri normal çıktı ancak usta volantın iyice boşluk yaptığını söyledi. Hazır sökmüşken kavrama setini de değiştirelim diyor ama maliyetler çok uçmuş durumda. Ayrıca aracın krank mili sensörü etrafında hafif bir yağ terlemesi de var, acaba bu sarsıntı oradaki contalara da zarar vermiş olabilir mi? Bir de marş dinamosu bağlantı noktalarında ufak bir oksitlenme fark ettik, marş basarken bazen nazlanması da bundan sanırım.
Bu Passat b8 volant sesi yüzünden komple set değiştirmek zorunda kalan var mı? LUK marka ile Sachs arasında çok fark olur mu, hangisi daha uzun ömürlüdür? Ayrıca bu değişim sırasında şanzıman yağı ve basınç tüpü revizyonu yaptırmak mantıklı mı? Aracın gidişinde şimdilik bir sorun yok ama bu ses varken uzun yola çıkmaya da korkuyorum, resmen motorun içinde bir şeyler kopup dağılacakmış gibi geliyor. Deneyimlerinizi ve güncel parça fiyatlarını paylaşırsanız çok memnun olurum.