Beyler selam, elimde 2013 model 1.3 Multijet Linea var, araba şu an 210 bin kilometrede. Son bir iki haftadır sabahları motor soğukken gaza bastığımda inceden bir ıslık sesi duymaya başladım. Araba ısınınca ses biraz azalıyor ama tam kesilmiyor. Özellikle 1500-2000 devir arası hızlanırken sanki kaputun altında bir ambulans geziyor gibi ötüyor. Geçen bizim buradaki ustaya götürdüm, linea 1.3 multijet turbo ıslık sesi geliyo normal mi diye sordum, usta Multijetlerde bu kroniktir, yağ yakmıyorsa bin git dedi ama benim içim hiç rahat değil.
Daha önce başından böyle bir şey geçen var mı merak ediyorum. Acaba selenoid valf veya wastegate kısmında mı bir sıkıntı var? Geçen gün EGR valfi temizliği de yaptırmıştım ondan sonra mı oldu diye düşünmüyor değilim. Manifoltta çatlak olsa performans düşer diyorlar ama çekişte pek bir kayıp hissetmedim. Eğer revizyon gerekiyorsa hiç beklemeyeyim, yolda bırakırsa daha büyük masraf açar diye korkuyorum. Intercooler hortumlarını falan kontrol ettim, gözle görülür bir kaçak ya da yağlanma da yok.
Vnt (geometri) kanatçıklarında mı sıkıntı var yoksa turbo milinde boşluk mu oluştu çözemedim. Araba turbo dolmaya başladığı an ıslığı basıyor, sanki bir yerden hava kaçırıyor gibi. Egzoz manifoldunun oradaki contalardan kaçırıyor olabilir mi yoksa direkt turbo pervanelerinde mi sıkıntı vardır? Bu sesle uzun süre binen var mı, yoksa acil servise mi çekmeliyim? Deneyimli arkadaşlardan yorum bekliyorum.