Beyler artık bu 2015 model 165 bindeki Jettadan gına geldi, sanayi yollarını aşındırmaktan, usta nazı çekmekten usandım. Geçen hafta E-5te giderken araç bir anda çekişten düştü ve koruma moduna geçti. Kenara çekip stop ettim, tekrar çalıştırdığımda motor arıza lambasıyla beraber EPC de yanmaya başladı. Sanayiye gittik, bilgisayara bağladık; hava akış metresi (MAF sensörü) ve turbo selenoid valfi arızası veriyor dediler. Parçaları orijinaliyle değiştirdik, dünya para bayıldım ama iki gün sonra yine aynı terane. Bu sefer de motor beyni (ECU) soketlerinde oksitlenme olduğunu, tesisatın elden geçmesi gerektiğini söylediler. Artık bu araca güvenip uzun yola çıkamaz oldum, masrafı masrafı açıyor.
Aracı bu haliyle yaptırıp hemen elden çıkaracağım, bütçeyi de biraz zorlayıp 2019-2020 model civarı bir D segmente geçmek istiyorum. Ancak günlerdir internette Passat mı Superb mi karşılaştırma videoları ve forum konuları arasında mekik dokuyorum, bir türlü karar veremedim. Gönlüm Passatın o kemikli duruşu ve piyasadaki hızlı satış kabiliyetinden yana ama Superbin de o yayla gibi arka diz mesafesi ve bagaj hacmi beni çok cezbediyor. Özellikle Jettada yaşadığım bu elektriksel ve sensör bazlı sorunlardan sonra, hangi aracın elektronik altyapısı daha sağlamdır, hangisi beni sanayiye daha az düşürür merak ediyorum.
İki aracı da kullanmış, özellikle DSG şanzıman ve trim sesi konusunda tecrübe sahibi arkadaşlardan akıl bekliyorum. Malum, yüksek kilometrelere çıkınca bu vag grubu araçlarda mekatronik ve kavrama sorunları meşhur. Superb’in süspansiyon konforu Passat’a göre çok mu yumuşak kalıyor, yoksa Passat o sertliğiyle yol tutuşta gerçekten fark yaratıyor mu? Şunu alırsan kafan rahat eder diyeceğiniz spesifik bir motor-donanım kombinasyonu varsa önerilere açığım. Sanayideki ustalara kalsa ikisi de aynı diyor ama binici gözüyle durum farklıdır diye düşünüyorum.