Beyler başım dertte, 2012 model 215 bin kmdeki Ford Focus 1.6 TDCİ aracım son bir haftadır sabahları ilk çalıştırmada ve gaza biraz sert yüklendiğimde arkadan ortalığı birbirine katıyor. Resmen Egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım diye kara kara düşünmeye başladım. Yağ seviyesini kontrol ettim, çubukta bariz bir eksilme var. Araba son zamanlarda çekişten de düştü, sanki arkadan birisi asılıyor gibi gitmiyor, motorun sesi de bir garipleşti.
Dün bizim buradaki sanayide bir ustaya gösterdim, şöyle bir kaputu açıp baktı abi bunun motoru bitmiş, rektefiye istiyor deyip kestirip attı ama pek güvenemedim. Turbo milinde boşluk olabilir ya da subap lastikleri sertleştiği için yanma odasına yağ kaçırıyor olabilir diye tahmin ediyorum. Özellikle rölantide 5-10 dakika bekleyip kalkış yapınca arkası resmen sis bulutu oluyor. Bilgisayara bağladık, beyin herhangi bir hata kodu vermedi ama turbo basınç valfi tarafında bir yağlanma ve terleme gözüme çarptı.
Şimdi merak ettiğim konu; bu durum direkt segman atılacak kadar büyük bir iş mi yoksa PCV valfi ya da turbo revizyonuyla kurtarabilir miyiz? Daha önce benzer bir sıkıntı yaşayan, bu yollardan geçen var mı? Motoru açtırmadan önce başka hangi noktaları kontrol ettirmeliyim? Masraf çok çıkar mı diye uykularım kaçtı, bu durumda egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım, tecrübeli arkadaşlar bir akıl verirse çok makbule geçer.