Beyler selam, elimde 2012 model 165 binde bir Golf 6 1.4 TSI var. Geçen hafta arabanın rölantisi hafiften oynamaya başladı, ışıklarda beklerken bazen stop edecek gibi oluyordu. Dedim herhalde boğaz kelebeği kirlendi, hava akışı düzgün olmuyor. Gittim sanayide bi ustaya, kelebeği söktü balata spreyini sıktı mis gibi tertemiz etti. Geri taktık, fişlerini falan kontrol ettik soketlerde oksitlenme falan da yoktu ama araba o andan beri iyice sapıttı. Devir bir bakıyorsun 1500e çıkıyor, bir bakıyorsun 500e iniyor; araba kendi kendine gaz veriyor sanki, dengesi tamamen şaştı.
Usta dedi ki biraz bin, ECU bunu zamanla öğrenir, kendi kendine düzelir ama 200 kilometre yol yaptım hala aynı tas aynı hamam. Bilgisayara bağlayınca MAP sensörü verisi de bir garip geliyor, MAF sensörünü de kontrol ettik ama bir hata görünmüyor. Boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon yapılması gerekiyormuş sanırım ama bizim buradaki ustanın cihazı arabaya bir türlü bağlanmadı, beyin bunu zamanla tanır diyip başından savdı beni. Bu işin illaki cihazla mı yapılması lazım yoksa akü kutup başını söküp beklesem sistem kendini sıfırlayıp düzeltir mi?
Şu an yakıt tüketimi de tavan yapmış durumda, yol bilgisayarında rölantide 1.8 litre gösteriyor, normalde 0.7-0.8 falan olurdu. Arıza lambası henüz yakmadı ama gidişinde bir hantallık var, sanki o hava akış valfi tam olması gerektiği gibi açılıp kapanmıyor. Daha önce başına gelen var mı, bu adaptasyon olayını Vag-Com cihazı olmadan manuel bir yöntemle çözebilir miyiz yoksa illa yetkili servise mi bayılacağız? Yardımlarınızı bekliyorum, araba resmen ışıklarda rezil ediyor beni.