Beyler 2014 model Ford Focus 1.6 TDCİ aracım var, araba şu an 165 bin kilometrede. Son bir haftadır özellikle yokuş yukarı çıkarken araba resmen bağırmaya başladı ama bir türlü hızlanmıyor. Devir saati fırlıyor gidiyor ama araçta o eski torku, çekişi hissedemiyorum. Sanki motorla tekerlekler arasındaki bağ kopmuş gibi bir his var, gaza basınca boşta gaz veriyormuşum gibi oluyor. Geçen gün ışıklarda kalkarken de hafiften bir balata kokusu geldi burnuma, iyice kıllanmaya başladım.
Dün sanayide bizim bir ustaya uğradım, ayaküstü bir baktı. Hidrolik debriyaj bilyası ya da baskının şemsiyelerinde sıkıntı olabilir dedi ama şanzımanı indirmeden net bir şey söyleyemedi. Şanzıman keçesinden yağ sızıp balataya bulaşmış veya krank keçesinde oksitlenme ya da sızıntı sonucu balata yağlanmış olabilir diye tahmin yürütüyoruz. Aracın vites geçişleri de çok kemikli hale geldi, özellikle geri vitese takarken bazen cırt diye ses yapıyor. Pedal eskisine göre çok daha yukarıda kavrıyor ve bariz şekilde sertleşti.
Şimdi bu aşamada şanzımanı boşuna indirtip dünya kadar masrafa girmek istemiyorum, sonuçta işçilik fiyatları uçmuş durumda. Aranızda daha önce bu tecrübeyi yaşayan varsa yardımcı olabilir mi? Tam olarak baskı balata bittiği nasıl anlaşılır, bunun evde veya yolda yapabileceğimiz kesin bir testi veya yöntemi var mıdır? Yoksa direkt debriyaj setini alıp ustaya mı bırakayım arabayı? Bir de bu durumda volan değişimi de gerekir mi, tecrübeli arkadaşlar fikir verirse sevinirim. (ID: 2)