2012 model Volkswagen Jetta 1.6 TDI aracım var, şu an 210.000 km’de ve birkaç haftadır elektrik aksamıyla başım dertte. Geçen akşam yolda giderken bir anda gösterge panelindeki ışıklar titremeye başladı, ardından ABS ve direksiyon arıza lambası art arda yandı. Bir süre sonra farların gücü iyice düştü, sanki önümü göremiyorum. Sağa çekip kontağı kapattım, tekrar marş basmaya çalıştığımda marş motoru çok yavaş döndü ve sonunda sadece tık sesi gelmeye başladı. Alternatör şarj etmiyor belirtileri tam olarak bu şekilde mi başlar yoksa benim akü mü ömrünü tamamladı bir türlü emin olamadım.
Ertesi gün takviye yaparak arabayı sanayiye kadar götürdüm, usta ilk başta şarj dinamosu konjektörü ya da içindeki kömürlerin bitmiş olabileceğini söyledi. Kaputu açtığımızda akü kutup başlarında ve kablo girişlerinde hafif oksitlenme fark ettik, hepsini temizledik ama multimetre ile ölçüm yaptığımızda araç çalışırken bile 11.5V civarı değer gösteriyor. Normalde 14V üzerinde olması gerekiyormuş. Ana sigorta panelini kontrol ettik orada bir yanık görünmüyor ama motor çalışırken hafiften bir uğultu sesi geliyor, sanırım bilyalar da dağılmış olabilir.
Usta şimdi de diyot tablası ya da sargılarda sıkıntı olabileceğini, revizyonun kurtarmayabileceğini söylüyor. Bu durum aracın ana kontrol ünitesine yani beyin kısmına bir zarar verir mi diye korkuyorum çünkü elektrik gidip geldikçe saçma sapan hatalar veriyor. Daha önce bu şekilde alternatör şarj etmiyor belirtileri ile karşılaşan, parça değişimi mi yoksa revizyon mu yapan var mı? Yolda kalmak gerçekten çok can sıkıcı, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.