Beyler selam, 2015 model Opel Astra J 1.6 CDTI aracımı yeni aldım, şu an 145 bin kilometrede. Aracı aldığım arkadaş bakımlarını tam zamanında yaptırdığını söyledi ama pek güvenemedim çünkü sabahları soğuk motorda hafif bir zincir sesi ve rölantide vuruntu hissediyorum. Geçen gün bizim buradaki özel servise uğradım, usta yağın artık çamura döndüğünü ve özelliğini tamamen kaybettiğini söyledi. Hatta yağ basınç müşürü tarafında hafif bir oksitlenme ve terleme var dedi, orayı temizledik ama kafam çok karıştı. Bu dizel makinelerde tam olarak motor yağı değişimi kaç km de yapılır, 10 bin mi beklemeliyim yoksa 15 bini zorlamalı mıyım?
Aracın çekişinde de son zamanlarda ufak bir hantallık var, sanki turbo dolmuyor gibi geliyor. Usta turbonun selenoid valfi mi tıkandı yoksa yağ kalınlaştığı için mi böyle yapıyor tam emin olamadı. Daha önce eski arabamda bakımı geciktirdim diye EGR valfi kurum bağlamıştı ve başıma dünya masraf açmıştı, şimdi aynı durumu yaşamaktan korkuyorum. Yağ filtresi ve karter tapası zaten her değişimde standart değişiyor ama bu değişim periyodu meselesi forumlarda çok tartışılıyor. Bazısı 7-8 binde bir değiştir motoru korursun diyor, bazısı fabrikasyon verisi 15 bindir boşuna para verme diyor.
Bir de geçenlerde motor arıza ışığı anlık yandı söndü, cihaza bağlattığımızda düşük yağ basıncı uyarısı verdiğini gördük. Pompa mı kaçırıyor yoksa yağın vizkozitesi mi bozuldu anlayamadık. Sizin tecrübeleriniz ne yönde? Özellikle İstanbul gibi yoğun trafikte dur-kalk yapan araçlar için motor yağı değişimi kaç km de yapılır daha sağlıklı olur? Şu an 5w30 tam sentetik yağ koymayı düşünüyorum ama bu kmlerdeki bir araç için farklı bir numara denemeli miyim, ne dersiniz? Şimdiden cevaplar için eyvallah.