Beyler selam, bendeki 2014 model 185 bin km’deki Ford Focus 1.6 TDCi son bir aydır sabahları beni kanser etti. Havalar soğumaya başladığından beri araba sabahları zor çalışıyor sebebi bir türlü bulunamadı. Sabah ilk bindiğimde kızdırma lambasının sönmesini bekliyorum, marşa basıyorum ama araba 5-6 saniye boyunca gıy gıy ediyor, motor sallanıyor ama bir türlü ateşlemiyor. İkinci veya üçüncü uzun marşta ancak kendine geliyor, o zaman da arkadan bir kara duman atıyor ki sormayın. Motor ısındıktan sonra gün içinde hiçbir sıkıntı yok, yarım marşta alıyor ama o sabahki ilk çalıştırma resmen zulüm oldu.
Geçen bizim sanayideki ustaya bıraktım, Abi kesin ısıtma bujileri bitmiştir dedi, söktük baktık bujilerde sıkıntı yok, hepsi kızarıyor. Sonra krank devir sensörü oksitlenme yapmış olabilir dediler, onu temizlettik yine değişen bir şey olmadı. Bilgisayara bağlayınca da hiçbir arıza kaydı düşmüyor, beyin tertemiz görünüyor. Bir başka usta da yakıt geri dönüş valfi kaçırıyor olabilir, sistem hava yapıyordur, yakıt depoya geri kaçıyordur dedi ama emin olamadık. Mazot filtresini de daha yeni değiştirdim ama sorun hala devam ediyor.
Akü daha yeni, marş basmasında sorun yok, dinamo canavar gibi çeviriyor ama araba yakıtı almıyor gibi hissettiriyor. Acaba enjektör memelerinde mi bir problem var yoksa yakıt rayındaki basınç müşürü mü saçmalıyor? Marş motorunu kucağımıza almadan bu işi çözmem lazım. Daha önce başına gelen, şuna kesin baktır diyecek bir usta ya da tecrübeli bir arkadaş var mı? Gerçekten moralim çok bozuk, sabahları işe geç kalmaktan bıktım.