Beyler selam, elimde 2018 model 145 bin kilometrede bir Dacia Duster var, ufaktan bir karavan işine niyetlendik. Geçen hafta gittim kaliteli bir çeki demiri aldım ama iş sadece demiri tamponun altına vidalamakla bitmiyormuş. Bizim buralardaki ustalara sordum, her kafadan bir ses çıkıyor. Kimisi diyor ki direkt stop lambalarından paralel hat çekelim, kimisi diyor ki aracın beyni hata verir arıza lambası yakar, mutlaka CAN-bus modülü kullanman lazım. Elektrik tesisatını sigorta tablasına kadar yürütmek gerekiyormuş, yoksa sensörler falan saçmalıyormuş. Açıkçası tesisat işi kafamı çok kurcaladı, kısa devre falan yaptırıp elimize yüzümüze bulaştırmayalım şimdi durduk yere.
Asıl mevzu ise bu işin resmiyet kısmı. İnternette bir sürü eski bilgi var, kafam iyice çorba oldu. Bu aralar çeki demiri ruhsata işletme prosedürü tam olarak nasıl işliyor? Önce projeyi bir makine mühendisine mi çizdiriyoruz yoksa direkt TSE’ye mi gidiyoruz? Muayene istasyonuna gitmeden önce randevu alırken neye dikkat etmem lazım? Noter aşamasında ruhsat yenileme ücreti ne kadar çıkıyor, yakın zamanda bu işleri halleden biri varsa bir yol gösterirse çok makbule geçer.
Bir de bu montaj yapılırken tamponda kesme biçme işlemi yapılıyor mu Duster’larda? Arka park sensörü kablolarına ya da soket bağlantılarına zarar gelmesini istemiyorum. Proje aşamasında fatura ve uygunluk belgesi şart diyorlar, sanayideki usta faturayı keseriz hallederiz diyor ama TSE aşamasında sıkıntı yaşamaktan korkuyorum. Güncel çeki demiri ruhsata işletme prosedürü hakkında tecrübesi olanlar detay verirse sevinirim, ona göre hafta içi işi gücü bırakıp bu koşturmacaya gireceğim.