Beyler selam, 2014 model Opel Astra J kasa 1.4 Turbo aracım var, şu an 168.000 kilometrede. Son bir haftadır canımı sıkan çok garip bir mevzuyla uğraşıyorum. Yolda normal hızda giderken bir bakıyorum hararet göstergesi aniden yükselip düşüyor. İbre bir anda 90’dan 120’ye fırlıyor, motor aşırı ısındı uyarısı veriyor, aradan 5 saniye geçmeden tak diye tekrar 90’a geri iniyor. Yani o kadar kısa sürede motorun gerçekten ısınıp soğuması fiziksel olarak imkansız ama beyin mi yanılıyor nedir çözemedim.
Geçen gün bizim buradaki sanayiye uğradım, usta bilgisayara bağladı ama kalıcı bir hata kodu göremedik. Hararet müşürü oksitlenme yapmış olabilir dedi, müşürü ve soketini değiştirdik ama nafile, sorun devam ediyor. İşin garibi, araba bunu her zaman da yapmıyor; bazen 50 kilometre boyunca hiçbir şey yok, bazen de üst üste 3-4 kere yapıyor. Hararet göstergesi aniden yükselip düşüyor diye internette biraz araştırdım; kimi termostat gövdesindeki çatlaktan hava alıyor demiş, kimi de radyatör fan rezistansı arızalıdır demiş.
Sizce bu durum neden kaynaklanır? Devirdaim pompasında bir sıkıntı olsa hararetin sürekli yüksek kalması gerekmez mi? Acaba tesisatta bir yerde kısa devre mi var yoksa motor beyni (ECU) mi saçmalıyor? Daha önce başına gelen veya bu kronik sorunu şu parçadan dolayı yaşadık diyen varsa tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.