Beyler, 2013 model 1.3 Multijet Fiat Linea aracım var, şu an 185 bin kilometrede. Son iki haftadır arabadan soğudum resmen. Şehir içi trafikte dur kalk yaparken sol bacağıma kramp giriyor artık. Eskiden pamuk gibi olan pedal, şimdi sanki altında taş var gibi kaskatı kesildi. Sabahları araba soğukken bir nebze daha iyi ama motor ısınca iyice betona dönüyor. Vites geçişlerinde de hafiften bir cırtlama sesi gelmeye başladı, özellikle geri vitese takarken zorlanıyorum. İnternette araştırıyorum ama herkes farklı bir şey söylüyor, sizin tecrübelerinize dayanarak sormak istedim; bu debriyaj pedalı neden sertleşir, başından geçen var mı?
Geçen gün bizim mahalledeki ustaya uğradım, Abi bir bak şuna, debriyaj pedalı neden sertleşir? dedim. Kaputu açtı, şöyle bir üstten baktı; debriyaj alt merkezi ve üst merkezde sızdırma var mı diye kontrol etti ama görünürde bir hidrolik kaçağı bulamadık. Hidrolik sıvısının rengi biraz kararmış ama seviyesi normal duruyor. Usta, baskı balatanın ömrünü tamamlamış olabileceğini, baskı üzerindeki şemsiyelerin (diyafram yaylarının) ısıdan dolayı özelliğini yitirip sertleşmiş olabileceğini söyledi. Şanzımanı indirmeden kesin bir şey diyemem diyor ama dünya kadar işçilik istiyor, boşuna da söktürmek istemiyorum.
Bir de dikkatimi çeken bir durum var, pedal bazen en dipte takılı kalıyor gibi oluyor, ayağımı çekince sanki yarım saniye geç tepki veriyor. Acaba debriyaj çatalında bir oksitlenme mi var yoksa debriyaj merkezindeki o-ringlerde bir aşınma mı söz konusu bilemedim. Şanzıman yağına da en son 40 bin km önce bakılmıştı. Bu model araçlarda debriyaj pedalı neden sertleşir kronik bir durum mu yoksa direkt volan ve baskı balata setine mi girmem lazım? Daha önce başına gelen veya bu sorunu nokta atışı çözen varsa akıl versin, sol ayağım koptu kopacak trafikte.