2014 model 185 bin kilometredeki Passat B7 aracımda son bir haftadır çok garip bir mevzuyla uğraşıyorum. Havalar ısınınca klimayı açayım dedim, benim taraf yani şoför tarafı buz gibi soğuturken sağ taraf yani yolcu tarafı sanki kışın kaloriferi sonuna kadar açmışım gibi cayır cayır sıcak üflüyor. Dijital ekrandan her iki tarafı da 16 dereceye (Lo) çekiyorum ama sağ taraf inatla fırın gibi sıcak vermeye devam ediyor, resmen arabada sağ ve sol iki farklı mevsimi yaşıyoruz. Bu klima bir taraf soğutuyor bir taraf ısıtıyor neden olur, daha önce başına gelen var mı?
Dün bizim buradaki bir ustaya uğradım, her zamanki gibi abi gazı bitmiştir, gel basalım dedi ama hiç mantıklı gelmedi. Sol taraf dondurduğuna göre kompresörde sıkıntı yoktur diye düşünüyorum. Başka bir klimacıya gittim, o da göğsün sökülmesi lazım, içindeki klape motoru bozulmuş veya yönlendirici valf takılı kalmıştır dedi. Bilgisayara bağladık ama net bir arıza kodu da vermedi. Acaba içindeki sıcaklık sensörü mü oksitlendi de beyne yanlış veri gönderiyor yoksa direkt klima kontrol panelinin beyninde mi bir sıkıntı var çözemedik.
Torpidonun altından klimayı ilk açtığımda tık tık diye bir ses geliyor, sanki bir dişli bir yere takılıyor da dönemiyor gibi. Polen filtresini daha yeni değiştirdim ama sorun düzelmedi. Eğer bu klima bir taraf soğutuyor bir taraf ısıtıyor neden derseniz, bu modellerde kronik bir durum mu? Kalorifer peteğinin bir tarafı tıkansa bile böyle bir dengesizlik yapar mı? Tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse sevinirim, boş yere göğsü söktürüp sanayide dünya kadar para bayılmayalım.