Bizim 2012 model 185 bin kilometredeki Ford Focusta son bir aydır can sıkan bir durum var. Araba özellikle yokuşlarda resmen bayılmaya başladı, gaza yükleniyorum ama devir saati yerinden zorla oynuyor. Egzozdan da sanki çürük yumurta gibi acayip, ağır bir koku geliyor. Geçen hafta sanayiye uğradım, usta şöyle bir bindi katalizör tıkalı olabilir dedi ama tam emin olamadım. Arabayı bilgisayara bağladık, oksijen sensörü verileri bir garip çıkıyor ama usta katalitik konvertörün içindeki seramiğin dağılmış ya da kurumdan tıkanmış olabileceğini söylüyor. Bu parçanın fiyatları malum, boşuna değiştirmek de istemiyorum. Acaba gerçekten katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır, bunun kesin bir sağlamlık testi ya da ölçümü var mıdır?
Geçen hafta egzoz muayenesine girdim, emisyon değerleri normalin çok üzerinde çıktı ve muayeneden geçemedik. Arabanın altından bazen böyle metalik bir tıkırtı sesi geliyor, sanki susturucunun içinde taş parçaları varmış gibi ses yapıyor. ECU yani araç beyni üzerinden arıza kaydını siliyoruz, 20-30 kilometre yol yaptıktan sonra motor arıza lambası panoda tekrar yanıyor. EGR valfi temizlendi, bujiler yeni değişti ama yakıt tüketimi de son dönemde acayip arttı; şehir içi 11-12 litrelere fırladı. Soketlerde oksitlenme falan mı var diye baktık ama her şey temiz görünüyor. Araba resmen nefes alamıyor gibi, üst devirlerde motor boğuluyor.
Daha önce bu durumla karşılaşan, bu sancılı süreci yaşayan varsa tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim. Bu katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır sorusuna net bir cevap bulup noktayı koymam lazım yoksa usta beni komple egzoz sistemini yenilemeye ikna edecek. Egzoz manifolduna kadar kontrol ettirdik bir çatlak patlak da görünmüyor. Basınç testi falan yapılıyor mu bu parçaya? Başına gelenler bi el atsın, sanayide boş yere parça parça para dökmeyelim.