2015 model 140 bin kilometredeki Megane 4 aracımda son birkaç haftadır sileceklerle ilgili ciddi bir sıkıntı yaşıyorum. Önceden silecek kolunu çektiğimde camlara tazyikli bir şekilde su gelirdi ama şimdi fıskiyeler resmen damla damla vermeye başladı. Kaputu açıp hortumları kontrol ettim, görünürde bir kaçak ya da kopukluk yok ama suyun basıncı iyice düştü. Geçen gün sanayideki bir usta abi sen bu depoya ne koyuyorsun diye sordu, ben de masraf olmasın diye yıllardır hep musluktan, bazen de kuyu suyundan doldurduğumu söyledim. Usta olmaz öyle şey, kireçten silecek motoru ve borular haşat olur diyerek beni bir güzel fırçaladı.
İşin aslı merak ettiğim konu şu; bu piyasada satılan antifrizli cam sularına gerçekten gerek var mı yoksa cam suyu yerine çeşme suyu konur mu konusu sadece ustaların bir abartması mı? Çünkü şu an aracın silecek suyu depo sensörü kireçlenmeden dolayı sanırım yanlış sinyal gönderiyor, su dolu olsa bile ekranda sürekli uyarı alıyorum. Ayrıca geçen gün silecek sigortası attı, yenisiyle değiştirdim ama yine de o tazyikli akışı yakalayamadım. Pompanın oradan bir vınlama sesi geliyor ama su gelmiyor; acaba motorun içindeki valf yapısı kireçten dolayı mı tıkandı?
Eğer bu kireçlenme olayı fıskiye uçlarını ve pompanın içindeki mekanizmayı tamamen bitirdiyse komple tesisatı mı yenilemem gerekecek? Daha önce bu sorunu yaşayıp da sirke veya kireç çözücü ile sistemi açabilen var mı, yoksa silecek motoru kireç yüzünden oksitlenme yapıp ömrünü mü tamamlamıştır? Arabayı aldığım 80 bin kilometreden beri hep musluk suyu kullandım, şimdi başıma böyle bir iş açılması canımı sıktı. Tecrübesi olanlar yol gösterirse çok sevinirim, boş yere tüm sistemi dağıttırmayalım sanayide.