Beyler, 2014 model 165 bin kmdeki Ford Focus 1.6 Ti-VCT aracımı yakıt fiyatları belimizi büktüğü için geçen hafta sanayide Atiker marka kit taktırarak LPGli yaptım. Montajı yapan usta manifold falan delerken biraz acemi işi yaptı gibi hissettim, çünkü araba rölantide hafiften silkelemeye başladı. Sanki map sensörü yanlış değer okuyor ya da gaz valfi tam açmıyor gibi garip bir rölanti dalgalanması var. Usta alışır, beyin (ECU) kalibrasyonu lazım diyip başından savdı ama benim asıl derdim bu evrak kürek işleri.
Şimdi asıl mevzu şu; bu LPG ruhsata işletme süresi tam olarak ne kadar sürüyor ve ne zaman başlıyor? Faturayı aldık, sızdırmazlık raporu falan elimde ama iş güç derken emniyete veya notere gitmeye hiç vakit bulamadım. İnternette birileri 30 gün içinde işletmezsen ceza yersin diyor, kimisi de muayeneye kadar yolu var bir şey olmaz diyor. Benim muayeneye daha 1.5 sene var, boş yere başımızı ağrıtmayalım durduk yere. Eğer bu 30 günlük yasal sınırı geçersem cezası ne kadar olur? Polis çevirmede LPGnin işli olmadığını görürse arabayı bağlar mı?
Montajdan sonra bir de motor arıza lambası yaktı meret, sanayideki elektrikçi oksitlenme falan olmuştur soketlerde, LPG beyni ile çakışıyordur dedi ama benim aklım hep şu ruhsat işinde kaldı. Faturanın kesildiği gün mü başlıyor bu LPG ruhsata işletme süresi yoksa evrakları aldığımız gün mü? Eğer süreyi geçirirsek projeyi falan yeniden mi çizdirmek gerekiyor? Daha önce bu süreci aksatan, ceza yiyen ya da muayenede sıkıntı yaşayan var mı aranızda? Tecrübeli arkadaşlardan acil akıl bekliyorum, ona göre yarın işten izin alıp koşturacağım bu işler için.