Beyler bütçem kısıtlı olduğu için piyasada uygun yollu araç bakarken 2012 model bir Fiat Albea 1.3 Multijet denk geldi. Araba bildiğiniz sarıdan dönme, 640 bin kilometrede ama sahibi motorun yeni revizyon gördüğünü iddia ediyor. Boyası falan komple kazınmış, dışarıdan bakınca fena durmuyor ama iç döşemeler ve plastik aksam bayağı yorgun. Şimdi herkesin merak ettiği o meşhur mevzu benim de kafamı kurcalıyor: Taksi çıkması araba alınır mı yoksa bu kadar yüksek kilometreli bir araç doğrudan sanayi abonesi mi yapar?
Dün aracı alıp bir ustaya gösterdim, kaputu açar açmaz usta bu arabanın canını almışlar diye söylenmeye başladı. Arabayı test ederken özellikle yokuşlarda bir yığılma hissediyorum, sanki mazot pompası basıncı düzgün ayarlayamıyor gibi bir durum var. Bilgisayara bağladığımızda EGR valfi arızası ve krank mili sensörü hatası verdi. Ayrıca gösterge panelindeki ışıklar bazen gidip geliyor, usta tesisatta oksitlenme olabileceğini, zamanında taksimetre ve tepe lambası bağlanırken kabloların çok kurcalandığını söyledi. Sigorta kutusunun oradan da hafif bir yanık kokusu geliyor gibi, muhtemelen elektrik sistemi bayağı hırpalanmış.
Daha önce bu tarz yüksek kilometreli ve geçmişi yoğun bir araç kullanan var mı? Enjektör memeleri veya turbo mili ne kadar süre daha idare eder bilemiyorum. Satıcı fiyatı piyasanın çok altına çekti, al bin, masrafsız diyor ama bu teknik arızalar yarın bir gün yolda bırakır mı korkusu var. Sizce bu şartlarda taksi çıkması araba alınır mı, yoksa hiç bulaşmayıp biraz daha para biriktirip düzgün bir şey mi bakmalıyım? Şanzıman geçişleri de biraz sert, sanki senkromençlerde de aşınma var gibi hissettirdi. Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.