2017 model 145 bin kilometredeki Toyota Corolla aracımda son birkaç haftadır ciddi bir can sıkıntısı yaşıyorum. Geçen gün otobanda 120-130 civarı sabit hızla giderken bir anda kadranda sarı bir lamba yandı ve ekranda Toyota Corolla CVT şanzıman ısınma uyarısı yazısı çıktı. Araba bir anda yığıldı, devir yükseliyor ama araç gitmiyor gibi bir tepki vermeye başladı. Sağa çekip kontağı kapattım, yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra uyarı söndü ama o günden beri araçta bir hantallık hissediyorum. Özellikle dik rampalarda sanki şanzıman kaçırıyor gibi bir his var ve kalkışlarda hafiften bir titreme yapıyor.
Bugün sanayideki şanzımancıya uğradım, aracı OBD cihazına bağladık. Cihazda doğrudan bir arıza kodu kalıcı olarak düşmemiş ama şanzıman beyni verilerini incelediğimizde yağ sıcaklığının çok kısa sürede normal değerlerin üzerine fırladığını fark ettik. Usta, şanzıman yağ soğutucusu tıkalı olabilir ya da içindeki selenoid valf grubunda bir basınç problemi yaşanıyor olabilir dedi. Hatta şanzıman üzerindeki elektrik soketlerinde bir oksitlenme veya kablolarda bir kısa devre var mı diye kontrol ettik ama dıştan her şey normal görünüyor.
Daha önce başına bu durum gelen veya bu sorunu çözen birisi var mı? Bazıları şanzıman yağını ve filtresini değiştirince geçer diyor, bazıları ise sakın yağa dokunma, içinde talaş varsa yeni yağla beraber komple şanzımanı eline alırsın diye korkutuyor. Yetkili servise gitsem zaten direkt şanzıman değişimi diyecekler, ona bütçe yetmez. Bu ısınma uyarısının kronik bir sensör hatası falan olma ihtimali var mı, yoksa şanzıman revizyonu vakti mi geldi? Tecrübeli arkadaşlardan acil fikir bekliyorum.