Beyler kafayı yiyeceğim, 2014 model 185.000 kmdeki Opel Astra J kasa dizel aracım son bir haftadır beni canımdan bezdirdi. Şehir içinde pek hissettirmiyor ama ne zaman çevre yoluna çıksam, şöyle üçüncü veya dördüncü viteste devrimi alıp hızlanmaya başlasam araba bir anda kendini geri çekiyor. Kendi kendime araç seyir halindeyken bi anda gaz kesiyor neden diye düşünürken kendimi sanayide buldum ama oradaki ustalar da net bir şey söyleyemiyor. Araba bir anda yığılıyor, gaza sonuna kadar bassam da tepki vermiyor, sanki arkadan birisi arabayı çekiyor gibi oluyor. Kontağı kapatıp açınca düzeliyor ama bir süre sonra yine aynı senaryo.
Bizim buradaki özel servise götürdüm, bilgisayara bağladılar ama ekranda herhangi bir hata kodu veya arıza lambası da yanmıyor. Usta Turbo elektro vana arızalı olabilir dedi, sıfırıyla değiştirdik, dünya para verdik ama nafile, sorun hala devam ediyor. EGR valfi söküldü, temizlendi, manifolda bakıldı ama orada da bir tıkanıklık görünmüyor. Krank mili sensörü ya da yakıt basınç müşüründe mi bir oksitlenme var acaba diye şüpheleniyorum ama kimse kesin bir teşhis koyamıyor.
Bir de işin garibi, arıza bazen hiç yapmıyor, bazen de üst üste 3-4 kere yapıyor. Özellikle rampalarda yüklenince araç seyir halindeyken bi anda gaz kesiyor neden sorusu beynimi kemiriyor çünkü sollama yaparken başıma gelse büyük tehlike. Beyinciye gittim, beyinle alakalı bir durum yok, olsa arıza lambası yakar diyor. Akışmetre (MAF sensörü) fişini çekip denedik, araba iyice hantallaştı. Daha önce başına böyle bir iş gelen, mazot pompasından ya da müşürlerden bu sorunu yaşayan var mı? Boşu boşuna parça değiştirmekten yoruldum, nokta atışı bir tavsiyeye ihtiyacım var.