Geçen akşam E-5 üzerinde 2014 model 185 bin kmdeki Ford Focus aracımı sürerken bir anda motorun sesi değişti, arkasından sert bir çat sesi geldi ve araba aniden yığıldı. Kenara çektim, panikle bir iki defa marşa bastım ama motordan sanki metal metale sürtüyormuş gibi çok kötü sesler gelmeye başladı. Kaputu açtığımda kayışın olduğu taraftan bir boşluk hissettim, sanırım kayış mefta oldu. Daha önce bakımları aksatmamıştım ama demek ki vadesi dolmuş. Tanıdık bir usta vardı, çekiciyle yanına götürdüm. Usta daha bakmadan Abicim sen buna marş basmışsın, muhtemelen subapları eğmişsin diyerek canımı sıktı. Şimdi asıl korkum, triger kayışı koparsa ne olur masrafı ne kadar diye kara kara düşünüyorum çünkü motorun komple inme durumu olabilirmiş.
Usta, eksantrik milinin zamanlamayı kaçırdığını, bu yüzden pistonların subaplara vurduğunu söyledi. Eğer silindir kapağı ciddi zarar gördüyse veya piston başlarında derin bir hasar varsa işin içinden çıkamayız diyor. Üstüne bir de o anki sarsıntıyla krank sensörü veya emme tarafındaki bir valf de zarar görmüş mü diye bakılacak. Şu an araba lifte kalktı bekliyor, yarın üst kapak açılacak. Eğer böyle bir durumda daha önce kalan varsa tecrübelerini paylaşabilir mi? Triger kayışı koparsa ne olur masrafı ne kadar, komple motor rektefiye mi gerekir yoksa sadece üst kapak tamiriyle kurtarabilir miyiz? Sanayide kime sorsam 40-50 binden aşağı çıkmazsın diyor, moralim gerçekten çok bozuk. Benzer durumu yaşayanlar yol gösterirse sevinirim.