Beyler selam, elimde 2014 model 185 bin kilometrede bir Ford Focus var, yaklaşık bir aydır canımı sıkan bir durum yaşıyorum. Araba şehir içinde düşük hızlarda gayet normal ama ne zaman çevre yoluna çıkıp 110-120 km hıza ulaşsam direksiyon resmen elimde raks ediyor. Öyle hafif bir sarsıntı da değil, bildiğin ön takım dağılacakmış gibi titriyor. Geçen gün sanayide bizim tanıdık ustaya uğradım, bir iki tur attık balans ayarı bozuksa ne olur diye sordum, tekerleklerdendir, bir balansçıya görün dedi ama kafam hala karışık çünkü daha yeni lastik değiştirdim.
Daha önce gittiğim yer lastikleri söktü, güya cihaza bağladı ama o günden sonra sanki sorun daha da arttı. Acaba sadece lastikten mi yoksa alt takımda başka bir sıkıntı mı var? Çünkü titremeyle beraber hafiften bir uğultu da geliyor. Şüphelenip porya bilyası mı dağıldı diye baktırdım, usta sağlam dedi. Acaba aks lalesi veya rot başı gibi parçalarda boşluk olsa bu kadar şiddetli titreme yapar mı? Fren pedalında herhangi bir geri tepme yok, yani disklerde eğiklik olmadığını az çok kestirebiliyorum.
İşin teknik kısmından anlayan arkadaşlara sormak istiyorum; balans ayarı bozuksa ne olur, bu durum uzun vadede ön takımdaki diğer hassas sensör veya mekanik aksamlara kalıcı zarar verir mi? Bazı yerlerde direksiyon kutusunda bir oksitlenme veya boşluk olması da bu titremeyi tetikler diye okudum, aslı astarı var mıdır? Başına gelen ya da çözümünü bilen varsa yardımcı olursa sevinirim, her seferinde farklı bir ustaya gidip bir şey yok cevabı alıp geri dönmekten, boş yere masraf yapmaktan bıktım.