Bizim 2012 model 185.000 kmdeki 1.6 TDCİ Ford Focus son zamanlarda canımı çok sıkmaya başladı. Sabahları ilk çalıştırmada motor sarsıntılı çalışıyor, sanki bir silindir eksik ateşliyor gibi yapıyor sonra düzeliyor. Ama asıl sıkıntı yola çıkınca başlıyor; hararet göstergesi bir anda 100-110 derecelere fırlıyor, kalorifer bazen sıcak üflerken bazen buz gibi üflemeye başlıyor. Kaputu açıp baktığımda genleşme kabında bariz bir basınç var, kapağı hafif gevşetince su fışkıracak gibi oluyor. Termostat ve devirdaim pompasını daha yeni değiştirmeme rağmen su eksiltme ve basınç sorununu bir türlü çözemedik.
Geçen gün sanayideki usta silindir kapağından şüphelendi, antifrizin rengi de biraz bulanıklaşmış ve yağ tortusu gibi bir şeyler var. Egzozdan bariz bir beyaz duman atma yok ama genleşme kabından geniz yakan bir yanık kokusu geliyor. Usta direkt kapağı açalım, conta gitmiş diyor ama ben emin olmadan o kadar masrafa girmek istemiyorum. Aranızda daha önce silindir kapak contası yanık testi yaptıran var mı? Bu kimyasal sıvıyla yapılan testler ne kadar güvenilir sonuç veriyor? Eğer yanma odasından soğutma suyuna karbonmonoksit sızıyorsa bu testle kesin belli olur mu yoksa direkt basınç testi mi yaptırmalıyım?
Bir de aracın hararet müşürü ve fan rezistansı gibi parçalarını kontrol ettirdim, elektrik aksamında veya sigorta kutusunda herhangi bir oksitlenme görünmüyor. Eğer bu silindir kapak contası yanık testi olumlu sonuç verirse mecburen üst kapak sökülecek ve taşlamaya gidecek. Daha önce bu testi yaptırıp da test sağlam dedi ama kapak çatlak çıktı diyen var mı? Usta usta gezmekten, her kafadan bir ses çıkmasından yoruldum; tecrübesi olanlar fikir verirse çok makbule geçer.