2014 model Opel Astra J 1.6 benzinli aracım var, araba şu an 185.000 kilometrede. Son bir haftadır kontağı yarım çevirdiğimde arka koltuğun altından, deponun içinden acayip bir vınlama sesi duymaya başladım. Bildiğin benzin pompası sesi geliyor ve araç rölantideyken bile o uğultu içeriye kadar ulaşıyor. Eskiden sadece kontak açınca bir saniye ses yapıp susardı ama şimdi motor çalışırken de arkada bir arı kovanı varmış gibi sürekli bir ses var. Özellikle sabahları motor soğukken ses daha da kafa ütülüyor, gaza basınca sanki o vınlama frekans değiştiriyor gibi oluyor.
Geçen bizim buradaki sanayiye uğradım, pompacı usta bir kulak kabarttı abi pompa içindeki basınç regülatörü kaçırıyor olabilir ya da pompanın motoru miadını dolduruyor dedi. Hemen komple değiştirelim diyorlar ama parça fiyatları almış başını gitmiş. Ben önce elektrikten şüphelendim, benzin pompası rölesi veya sigorta tablasında bir oksitlenme ya da şase mi var diye kontrol ettirdim ama tesisat tertemiz çıktı. Benzin filtresini de en son 20 bin km önce değiştirmiştim, acaba filtre tıkandığı için mi pompa zorlanıp bu sesi yapıyor bilemiyorum.
Arabanın gidişinde, çekişinde şu an çok büyük bir sıkıntı yok ama bazen ışıklarda beklerken devir saatinde hafif bir titreme hissediyorum. Eğer pompanın ucundaki o küçük süzgeç tıkandıysa ya da yakıt geri dönüş valfi arızalandıysa bu tarz bir gürültü yapar mı? Daha önce başına gelen, komple pompayı değiştirmeden sadece iç motoru değiştirerek bu sorunu çözen var mı? Yoksa yolda kalma riskine girmeyip direkt orijinaliyle değiştirmek mi mantıklı? Önerilerinizi bekliyorum, valla yolda kalacağız diye korkuyorum artık.