2014 model 165.000 kmdeki Ford Focus aracımda son bir haftadır ciddi bir sıkıntı yaşamaya başladım. Özellikle sabahları motor soğukken ilk kalkışta araba resmen yığılıp kalıyor, ayağımı gazdan çekmesem stop edecek gibi oluyor. Yola çıktıktan sonra da 2. ve 3. viteste hızlanmaya çalıştığımda araba gaz yemiyor tekleme yapıyor, sanki arkadan birisi aracı geri çekiyormuş gibi sarsılıyor. Yokuşlarda ise durum daha vahim; devir yükselmiyor, motor boğuluyor. Şehiriçi trafikte dur kalk yaparken rezil kepaze oldum, araba resmen gitmem diye inat ediyor.
Geçen hafta sanayideki ustaya uğradım, bilgisayara bağladık ama net bir hata kodu vermedi. Usta oksijen sensörü zengin karışım okuyor olabilir dedi ama emin olamadı. Ateşleme bobini ve bujileri daha yeni değiştirmeme rağmen sorun hala devam ediyor. Acaba boğaz kelebeği kirlenmiş olabilir mi yoksa yakıt pompasındaki bir basınç kaybı mı buna neden oluyor? Bir de dikkat ettim, motor ısınınca tekleme biraz azalıyor ama tam olarak kesilmiyor.
Bu tarz bir durumla karşılaşan, EGR valfi veya MAP sensörü arızası yaşayan var mı aranızda? Masraf kapısı açılmadan nokta atışı neye baktırmalıyım, iyice canımı sıkmaya başladı bu durum. Özellikle aracın beyin kısmında bir soket oksitlenmesi veya temassızlık olabilir mi diye de düşünmüyor değilim. Başına gelen varsa tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim, sanayide deneme yanılma yoluyla parça değiştirmekten yoruldum.
Category ID: 2