Bizim 2014 model Ford Focus 1.6 Ti-VCT aracım var, şu an 165 bin kilometrede. Son bir aydır yakıt resmen ocağıma incir ağacı dikti, araba resmen içiyor mazotu değil ama benzini desek yeridir. Şehir içinde 12 litrenin altına düşüremiyorum, egzozdan resmen çiğ yakıt kokusu geliyor. Gösterge panelinde motor arıza lambası yanınca direkt sanayiye çektim, bilgisayara bağladığımızda hata kodlarını gördük. Ustalar oksijen sensörü arızası yakıt tüketimi yapar, direkt değiştirmen lazım dediler ama kafam karıştı.
Geçen hafta tanıdık bir elektrikçiye götürdüm, soketleri falan kontrol etti, belki kablolarda oksitlenme vardır diye temizledi ama düzelme sıfır. ECU (beyin) üzerinden hata kodunu siliyoruz, iki gün sonra lamba geri yanıyor. Araba rölantide de saçmalamaya başladı, devir saati bir inip bir çıkıyor, bazen trafik ışıklarında beklerken stop edecek gibi oluyor. Sanki hava akış metre veya bir valf tıkalıymış gibi bir düzensizlik var ama bilgisayar direkt lambda sensörünü işaret ediyor.
Bu oksijen sensörü arızası yakıt tüketimi dışında performansın bu kadar düşmesine de sebep olur mu? İnternette Bosch marka sensörler var ama hangisi uyumlu emin olamadım. Egzoz manifoldunun oradaki sensör mü yoksa katalitik konvertör sonrasındaki mi daha çok bu soruna yol açar? Daha önce başına gelen, nokta atışı şu parçadandır diyebilecek biri varsa çok makbule geçer. Arabadan iyice soğudum, her gaza bastığımda cüzdanım boşalıyor gibi hissediyorum.