2014 model Opel Astra J kasa 1.6 CDTI aracım var, şu an 185 bin kilometrede. Geçen hafta çevre yolunda 110-120 km hızla giderken bir anda kadranda sarı kayan araba sembolü yandı ve ekranda Servis ESP yazısı çıktı. Arabayı sağa çekip kontağı kapatıp açınca düzeliyor ama arıza kaydı silinmiyor sanırım. Özellikle sert bir çukura girdiğimde veya direksiyonu tam tur kırdığımda bu hata tekrar hortluyor. İşin garibi, bu uyarı yandığı zaman yokuş kalkış desteği de çalışmıyor ve araç sanki biraz çekişten düşüyor gibi hissediyorum.
Bizim sanayideki ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık C0045 gibi bir hata kodu verdi. Usta sol arka tekerdeki ABS sensörü arızalı olabilir dedi ama kabloları kontrol ettiğinde bir kopukluk göremedi. Geçen ay arabayı detaylı temizliğe vermiştim, acaba motor içindeki soketlerde oksitlenme mi oldu diye şüpheleniyorum. Bir de internette bazı forumlarda direksiyon açı sensörü kalibrasyonu bozulunca da yapar demişler. Fren pedalına bastığımda bazen ABS gereksiz yere devreye giriyor gibi bir tıkırtı yapıyor, bu durum ESP sistemini etkiler mi?
Bu ESP devre dışı uyarısı nasıl düzelir, daha önce başına gelen var mı merak ediyorum. Boş yere ESP beyni veya pahalı sensörleri değiştirmek istemiyorum. Sigorta kutusuna baktım, oradaki sigortalarda bir yanık yok ama fren müşürü falan bu işe sebep olur mu? Arıza lambası yanınca çekiş kontrolü tamamen iptal oluyor, kış günü güven vermiyor. Nokta atışı şu parçaya baktır diyebileceğiniz bir tecrübeniz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.