2013 model Renault Megane 3 aracım var, şu an 192 bin kilometrede. Geçen ay dört lastiği de sıfır taktırdım ama o günden beri başım dertten kurtulmadı. Yolda giderken ekranda sürekli Lastik şişiriniz uyarısı çıkıyor, bazen de Sensör kontrol ettirin diyor. Gidiyorum benzinliğe, havaları kontrol ediyorum hepsi yerinde duruyor. Lastikçiye geri gittim, jant yatağında oksitlenme olabilir ondan hava kaçırıyordur dedi ama suyla falan kontrol ettik kaçak göçek yok. En son usta Basınç kaptörü ya da ABS beyniyle alakalı bir iletişim kopukluğu olabilir, beyne yanlış veri gönderiyor dedi. Sensörlerin pillerinden mi yoksa kablolardaki bir oksitlenmeden mi yapıyor anlamadık, bilgisayara bağladığımızda hata kodunu siliyoruz 20 kilometre sonra yine yanıyor.
Arabanın yol tutuşu da bir garipleşti, sanki virajlarda arkası ayrı önü ayrı oynuyor. Kapı içindeki etikette garip rakamlar var ama bizim buranın sanayi ağzıyla herkes farklı bir şey söylüyor. Kimi Abi önlere 32, arkalara 30 bas geç diyor, kimi Dizel ağır araba önler 34 olmalı diyor. Şehir içi boşken ve uzun yola çıkarken tam olarak bu Meganelar için lastik basıncı kaç olmalı ön arka? Yakıt sarfiyatı da bu belirsizlik yüzünden şehir içinde 7-8 litrelere çıktı, normalde çok daha az yakardı.
Bir de bu TPMS sensörü arızası için sigorta panelini falan kontrol etmeme gerek var mı? Arıza lambası yanınca araba kendini korumaya alıyor mu ya da yakıt haritasını etkiler mi merak ediyorum. Sensörün tanesi olmuş dünya para, boşuna değiştirmek istemiyorum. Eğer basınç değerlerini doğru ayarlarsam belki beyindeki bu hatayı kendi kendine resetler diye umuyorum. Bu konuda tecrübesi olan, özellikle 205/55/R16 ebat kullanan arkadaşlar bir yol gösterirse çok makbule geçer.