Beyler selam, 2014 model 185 bin km’de bir Ford Focus 1.6 TDCi aracım var, yaklaşık iki haftadır sabahları ilk marşta resmen can çekişiyor. Marşa bastığımda motor öyle bir sarsılıyor ki sanki yerinden fırlayacak, ön panel zangır zangır titriyor. Egzozdan da o meşhur gri-beyaz arası, geniz yakan çiğ yakıt kokulu dumanı atmaya başladı. Motor biraz ısınınca duman kesiliyor ama rölantide beklerken devir saatindeki o hafif oynamayı ve koltuktaki o ince titremeyi hala hissediyorum. Sanayideki usta yakıt rayı üzerindeki basınç müşürüne ve geri dönüş valfi grubuna üstünkörü bir baktı, birkaç gün gözle dedi ama içim hiç rahat değil.
Araba bazen yolda giderken motor arızası uyarısı verip çekişten düşüyor, sanki arkadan birisi arabayı tutuyor gibi oluyor. Bilgisayara bağlattığımızda krank mili sensörü hatası gibi alakasız şeyler veriyor ama usta enjektörlerden şüpheleniyor. Özellikle gaza yüklendiğimde motordan bildiğin şak-şak-şak diye bir ses geliyor, metal metale vuruyormuş gibi bir şakırtı var. Tecrübeli olanlara sormak istiyorum, tam olarak enjektör işemesi belirtileri nelerdir? Bu şakırtı sesi ve sabahki duman mevzusu direkt işemeye mi işaret ediyor yoksa başka bir teknik arıza mı aramalıyım?
Bir de arabanın yakıt tüketimi şehir içinde 6 litreden 8-8.5 litrelere fırladı. Beyin (ECU) tarafında mı bir hata var yoksa fiziksel olarak enjektör memelerinde mi sıkıntı var çözemedik. Eğer enjektörler işeme yapıyorsa piston eritmeye kadar yolu var diyorlar, korkudan arabaya binemez oldum. Daha önce bu dertten muzdarip olan, revizyon yaptıran veya komple değiştiren varsa bir yol göstersin; tamir mi mantıklı yoksa çıkma mı bakalım? Kazıklanmak da istemiyorum, masrafı ne olur bu işin?