2015 model Clio 4 Touch paket bir aracım var, daha 142 bin kilometrede ama 90-100 km hıza çıkınca sol taraftan gelen o bitmek bilmeyen ıslık sesi yüzünden arabadan soğudum. Geçen hafta bizim buradaki sanayiye uğradım, kaportacı usta fitillere baktı, bunlar zamanla özelliğini yitirmiş, sertleşmiş dedi. Kapı ayarını falan biraz kurcaladı, hatta dış dikiz aynasının altındaki dış sıcaklık sensörü yuvasında biraz oksitlenme ve boşluk fark ettik, acaba hava oradan mı giriyor diye temizleyip silikonla kapattık ama nafile. İnternette günlerdir araştırma yapıyorum ancak hala net bir Clio 4 rüzgar sesi çözümü bulabilmiş değilim. Kimisi ayna kapağının içine şeffaf mastik sıkıyor, kimisi kapı fitilinin içine serum hortumu basıyor; ben serum hortumunu bizzat denedim ama bu sefer de kapı çok zor kapanmaya başladı, kilit mekanizmasını ya da kapı kolunu kırmasın diye korkup geri söktüm.
Dün başka bir ustaya daha gösterdim, o da diyor ki abi bu kasalarda kapı sacının içindeki yalıtım malzemesi zamanla özelliğini yitirir, kapı döşemesini tamamen söküp yalıtım yapmak lazım. Hatta elektrik işlerinden anlayan bir arkadaşa da sordum, o da aracın ana sigorta kutusunun ya da konfor beyni ünitesinin bulunduğu kısımdaki kablo geçiş noktalarından bile motor içindeki hava akımının içeri sızıp bu ıslığa sebep olabileceğini iddia etti. Ama ses resmen sol kulağımın dibinde, sanki cam fitili tam öpmüyor da oradan ötüyor gibi. Aracın genel trim parçaları da artık iyice gevşemiş, en ufak bozuk yolda tıkırtı yapıyor. Cam fitillerini komple yetkili servisten orijinaliyle mi değiştirtmek mantıklı yoksa bu işin sanayide bilinen başka bir püf noktası mı var? Orijinal fitillere dünya para istiyorlar, değiştirdiğime değecek mi yoksa bu kronik bir rüzgar direnci hatası mı emin olamıyorum. Bu lanet olası sesten gerçekten kurtulabilen var mı?