Beyler selam, 2014 model 165 bin kilometredeki Ford Focus aracımda son bir aydır can sıkan bir durum var, ne yaptıysam tam çözemedim. Araba eskisi gibi gitmiyor, resmen arkadan biri çekiyormuş gibi kasılıyor. Özellikle yokuş çıkarken devir yükseliyor ama hızlanma sıfır, sanki motor boğuluyor. Alt taraftan böyle sanki içinde taş varmış gibi tıkırtı sesleri de gelmeye başladı. Sanayiye gittim, bizim usta baktı egzoz tıkalı olabilir dedi ama tam teşhisi koyamadı. Arıza lambası da bazen yanıyor bazen sönüyor, iyice canımı sıkmaya başladı.
Dün akşam eve dönerken arabadan o meşhur çürük yumurta kokusu gelince iyice kıllandım. Egzoz manifoldunun oradan gelen sıcaklık da normalin çok üstünde gibi. Bilgisayara bağladık, oksijen sensörü (O2 sensörü) verimsiz çalışıyor diye uyarı verdi ama usta sensörden değil, asıl parça bitmiş diyor. Kendi kendime acaba katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır diye araştırıyorum ama herkes farklı bir şey söylemiş. Kimisi petekler dağılmıştır diyor, kimisi motor beyni (ECU) karışmıştır diyor. Egzozcuya götürdüm, içini boşaltalım, düz boru yapalım dedi ama muayenede sıkıntı çıkar diye yanaşmadım.
Şu an arabanın yakıt tüketimi de tavan yapmış durumda, 100 kilometrede 2-3 litre fazla yakmaya başladı. Oksijen sensörlerinin uçlarında bir oksitlenme mi var yoksa emisyon valfi mi tıkandı diye kontrol ettireceğim ama masraf açmasından korkuyorum. Daha önce bu belirtileri yaşayıp çözüm bulan var mı? Bu lanet katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır, kesin teşhisi koymanın bir yolu yok mu? Boşuna sensör ya da parça değiştirip parayı çöpe atmak istemiyorum, tecrübesi olanlar bir el atsın.