2014 model 185 bin kilometredeki Passat B7 aracımda son bir haftadır saçma sapan bir sorunla uğraşıyorum. Havalar ısınınca klimayı bir açtım, şoför tarafı buz gibi üflerken yan koltuk bildiğin fön makinesi gibi sıcak üflemeye başladı. Çift bölgeli ayarı bozmuşumdur dedim, her şeyi sıfırladım, her iki tarafın derecesini de en düşüğe çektim ama nafile. İnternette araştırınca klima bir taraf soğutuyor bir taraf ısıtıyor neden diye baktım ama tam olarak aradığım cevabı bulamadım. Geçen sene gaz basımı yaptırmıştım, kaçak göçek de yok gibi duruyor; çünkü bir taraf canavar gibi soğutuyor.
Dün bizim buradaki sanayiye uğradım, usta önce bir bilgisayara bağladı. Arıza kaydı olarak karıştırma klapesi (blend door motor) arızası veriyor dedi ama tam emin olamadı. Torpidonun altından klimayı ilk çalıştırdığımda tık tık diye bir ses geliyor, sanki o yönlendirici valf bir yere takılıyor da dönemiyor gibi. Usta abi göğsü komple sökmemiz gerekebilir deyince gözüm korktu açıkçası. Bir de klima kontrol ünitesi yani klima beyni üzerinde bir oksitlenme olabilir mi diye düşünüyorum, çünkü geçen kış ön cam fitilinden su sızmıştı, belki oradaki soketleri etkilemiştir.
Bazıları da diyor ki dış ortam sıcaklık sensörü veya iç ısı sensörü yanlış ölçüyorsa beyin sapıtıyormuş. Ama bende kadran üzerindeki dış sıcaklık verisi doğru görünüyor. Aranızda bu sorunu daha önce yaşayan, klapeleri sökmeden veya komple göğsü indirmeden bir çözüm bulan var mı? Acaba yazılımsal bir kalibrasyon falan mı gerekiyor yoksa direkt o yönlendirici motoru mu değiştirmeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim, hanımla uzun yola gideceğiz, o taraftan sıcak üfleyince yolculuk çekilmez oluyor.