Beyler selam, 2014 model 180 bin kmdeki Passat B7 aracımda son zamanlarda vites geçişlerinde ciddi saçmalamalar başladı. Özellikle şehir içi trafikte dur kalk yaparken 1den 2ye geçerken öyle bir vuruntu yapıyor ki sanırsın arkadan biri bindirdi. Geçen gün uzun yolda giderken göstergede anahtar işareti çıktı ve şanzıman arıza lambası yaktı, kenara çekip stop edince düzeldi ama içim hiç rahat değil. Sanayideki usta bilgisayara bağladığında mekatronik basınç tüpü değerlerinde düşüş olduğunu ya da solenoid valf grubunda bir tıkanıklık olabileceğini söyledi. Fakat asıl kafa karışıklığım şurada başladı; yağı ne durumda bir bakalım dedim, usta bana bunlar kapalı kutu, şanzıman yağı değişmez mi kardeşim, kurcalarsan şanzımanı eline alırsın diyerek beni gönderdi.
Kafayı yemek üzereyim, başka bir özel servise daha uğradım, oradaki çocuk da şanzıman beyni üzerindeki kartta oksitlenme riski olabilir ama önce adaptasyon yapalım dedi. Yağ değişimi konusunu tekrar açtım, abi 180 bine gelmiş araba, şimdiye kadar değişmediyse bu saatten sonra şanzıman yağı değişmez mi diye düşünme, değişirse içindeki aşınan parçaların tortusu gider ve şanzıman kaçırmaya başlar gibi garip bir açıklama yaptı. Arkadaş madem bu yağın bir ömrü var, bu sıvı zamanla özelliğini yitirip çamurlaşmıyor mu? Araba iyice ısındıktan sonra vites geçişleri hantallaşıyor, soğukken hiçbir şey yok ama sıcakken vites kolu resmen geçmemek için direniyor.
Şu an araçta vites geçişlerinde titreme de başladı, özellikle geri vitese takınca sanki araba yerinden fırlayacakmış gibi sarsılıyor. Eğer bu işin çözümü yağı ve filtreyi doğru düzgün bir şekilde yenilemekse risk alıp yaptıracağım. Daha önce DSG şanzımanda bu kmlerde yağ değişimi yaptıran var mı? Bu şanzıman yağı değişmez mi efsanesi doğru mu yoksa ustalar uğraşmak mı istemiyor? Şanzıman beyni veya valf temizliği ile bu vuruntu geçer mi yoksa revizyon mu şart, tecrübeli arkadaşlardan acil yorum bekliyorum.