Beyler selam, 2014 model 185 bin kilometredeki Golf 7 aracımı geçen hafta kapalı otoparkta havalandırma borusunun tam altına bırakmışım. Borudan sızan o kireçli su olduğu gibi ön cama ve tavanın bir kısmına akmış. Aracı yıkamaya götürdüm, tazyikli suyla falan ne yaptıysak o beyaz halkalar bir türlü çıkmadı. Hatta silecekleri çalıştırdığımda camın yüzeyi pütürlü olduğu için silecek lastikleri atlama yapıyor ve silecek sensörü de camın üzerindeki bu tabaka yüzünden yolu tam algılayamadığı için kafasına göre çalışmaya başladı. Sanayideki kaportacı arkadaşa gösterdim, hafif bir pasta cila denedik ama camda çok bir etkisi olmadı, lekeler hala hayalet gibi duruyor.
Özellikle güneş tam karşıdan vurduğu zaman veya gece karşıdan araba farı geldiğinde görüş mesafem resmen sıfıra iniyor, camın üzerinde resmen bir oksitlenme tabakası oluşmuş gibi bir görüntü var. Silecek suyu deposuna belki söker diye sirke falan kattım ama o da fayda etmedi, hatta silecek motoru zorlanıyor gibi ses gelmeye başladı, korktum bıraktım. Camdaki kireç lekeleri nasıl çıkar diye internette çok araştırdım ama herkes farklı bir şey söylüyor; kimi kireç sökücü dök diyor kimi de kil hamuru uygula diyor. Fakat bu kimyasallar camın yanındaki plastiklere veya boyaya gelirse sıkıntı çıkarır diye cesaret edemedim.
Camın yüzeyine, silecek fitillerine veya yağmur sensörü yuvasındaki elektronik aksama zarar vermeden bu lekeleri nasıl temizleyebiliriz? Profesyonel bir ürün mü lazım yoksa evde yapabileceğimiz bir karışım var mıdır? Daha önce başına gelen veya bu işin kesin çözümünü bilen usta varsa bir yol göstersin. Yoksa silecek kolu veya beyin iyice sapıtacak, durduk yere başımıza masraf açacak. Şimdiden cevaplar için eyvallah.