Ya beyler başım 2014 model Opel Astra J kasa 1.6 dizel arabamla dertte, vize tarihi de geldi çattı. Araç şu an 185 bin kilometrede ama son bir haftadır motorun altından şakır şakır yağ damlatmaya başladı. Geçen gün bizim mahalledeki ustaya gösterdim, yağ soğutucusu kaçırıyor, krank devir sensörü tarafına da sızmış, soketlerde oksitlenme yapmış dedi. Arabayı lifte kaldırınca gördük ki alt taraf resmen balçık gibi olmuş. Şanzıman keçesinden mi yoksa bloktan mı geliyor tam anlamadık ama usta temizleyip takip edelim dedi. Tam da muayene sırası yaklaşıyor, bu halde istasyona gitsem başım yanar mı diye kara kara düşünüyorum.
Bir de bu derdin üstüne göstergede ABS lambası bir yandı bir söndü, en son temelli takılı kaldı. Bilgisayara bağlattık, arka sol ABS sensörü arızası veriyor ama tesisat kablolarında bir kopukluk veya temassızlık da olabilirmiş. Şimdi ben bu arabayı bu şekilde muayeneye soksam direkt kalırız herhalde. İnternette dolaşan şu muayenede ağır kusurlar listesi 2026 muhabbetine baktım ama yağ sızıntısı ve ABS mevzusu tam olarak hangi seviyede ağır kusur sayılıyor çözemedim. Sadece basit bir terleme mi yoksa yere damlayan yağ mı bitiriyor işi?
Sanayideki usta bir şey olmaz, girmeden altını yıkarız, parlatırız öyle girersin diyor ama ben risk almak istemiyorum. Fren mesafesi falan da ABS yandığından beri bir tık değişti gibi geliyor, belki de psikolojiktir bilmiyorum ama can sıkıyor. Aramızda bu güncel listeyi detaylı inceleyen ya da yakın zamanda bu tarz kaçaklarla veya yanık arıza lambasıyla vizeden geçen var mı? Boşuna masraf yapmayalım derken muayene harcından da olmayalım. Fren tertibatı ve bu motor altındaki sızıntı mevzusu 2026 kriterlerinde tam olarak nasıl geçiyor, bir akıl verin.