Beyler selam, elimde 2011 model 198.000 kilometrede bir Renault Megane 3 1.5 dCi var, önümüzdeki hafta muayene randevusu aldım ama kafam acayip karışık. Bizim sanayideki dükkan komşusu usta bir şey olmaz geçersin diyor ama geçen gün lifte kaldırdığımızda motorun alt tarafında, tam şanzıman birleşim yerinde hafif bir yağ terlemesi gördük. Öyle şakır şakır damlamıyor ama nemli duruyor işte. Bir de geçen ay EGR valfi arıza vermişti, temizletip geri taktık ama göstergedeki o uyarı ışığı bazen yanıp sönüyor. Şimdi ben bu halde istasyona gitsem, muayenede hafif kusurlar nelerdir diye orada kara kara düşünmek istemiyorum.
Arabanın gidişinde, duruşunda bir sıkıntı yok; fren hortumları falan pırıl pırıl, balataları daha yeni Bosch marka taktırdım. Ama şu elektrik tesisatındaki ufak bir oksitlenme yüzünden plaka lambasının biri bazen gidip geliyor, sigorta kutusunu bir kontrol ettim ama temassızlık var herhalde. Muayene sırasında o lamba yanmazsa veya motorun altındaki o terleme göze batarsa direkt ağır kusur yiyip kalır mıyız? İnternette çok bilgi kirliliği var, kimisi yağ kaçağına ağır kusur diyor, kimisi motorun her yeri yağ içinde değilse geçersin diyor.
Daha önce bu tarz durumlarla karşılaşıp istasyondan geçen var mı aranızda? Özellikle bu sene güncel listeye göre muayenede hafif kusurlar nelerdir, hangi noktalar tolere ediliyor bilmek istiyorum. Yangın tüpünün yerinin sabit olmaması veya camdaki ufak bir taş çatlağı hala hafif kusur mu sayılıyor? Bir de şu yağ müşürü tarafındaki nemlenme başımıza iş açar mı? Boş yere muayene tekrarıyla, harçla falan uğraşmayalım, tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse çok makbule geçer. Şimdiden cevaplar için eyvallah.