Beyler selam, 2017 model 1.6 TDI DSG Comfortline bir Passatım var, araç şu an 138 bin kilometrede. Son birkaç aydır özellikle sabahları ilk çalıştırmada motorun sol tarafından, yani şanzıman tarafına yakın yerden acayip bir tıkırtı gelmeye başladı. Isınınca biraz azalıyor ama rölantide durduğumda o çıt çıt metal sürtme sesini içeriden bile duyuyorum. Araştırdığım kadarıyla bu Passat b8 volant sesi kronik bir durummuş ama emin olamadım. Dün sanayiye uğradım, usta motor kapağını açıp dinledi, volant yayları özelliğini yitirmiş, boşluk yapmış dedi.
Bilgisayara bağladığımızda herhangi bir vuruntu sensörü veya eksantrik mili pozisyon sensörü hatası kaydetmemiş. Şanzıman beyni üzerinden basınç testleri de normal çıktı ama usta volantın bu şekilde kullanılmasının krank miline ve debriyaj balatasına uzun vadede zarar vereceğini söylüyor. Bir de bu aralar 2. vitesten 3. vitese geçerken ufak bir titreme de hissetmeye başladım, acaba bu sesle bir bağlantısı var mıdır? Daha önce bu problemi yaşayıp sadece volant değişimiyle kurtulan oldu mu yoksa komple kavrama setine mi girmek lazım?
Arıza için daha önce bir arkadaşın tavsiyesiyle EGR valfi ve enjektör geri dönüş hortumlarını kontrol ettirmiştim, oralarda bir kaçak ya da oksitlenme bulamadık. Yani sorun kesin mekanik gibi duruyor. Aranızda bu parçayı dışarıdan alıp taktıran var mı? LUK marka mı yoksa Sachs mı tercih etmeliyim, hangisi daha uzun ömürlü olur? Tecrübeli arkadaşlar fikir verirse çok sevinirim, malum fiyatlar ateş pahası, boş yere yanlış parça değiştirmek istemiyorum.