Bizim emektar 2012 model 1.6 TDCİ Ford Focus son bir haftadır iyice canımı sıkmaya başladı. Havalar soğuyunca klimayı açayım dedim ama kalorifer ısıtmıyor ılık üflüyor, bir türlü içeriyi hamam gibi yapamadık. Aracın harareti normal seviyeye geliyor, 90 derecede sabit duruyor ama içeriye gelen hava resmen dalga geçer gibi ne sıcak ne soğuk. Kilometre 185 bine geldi, bugüne kadar böyle bir şey yapmamıştı. Geçen gün sanayiye uğradım, usta kaputu açıp hortumlara baktı, Giriş sıcak çıkış soğuk, kesin kalorifer peteği tıkanmış dedi. Kimyasal ilaçla temizleyelim dedi ama bazıları da peteği deler diye korkutuyor.
Dün akşam kendim biraz kurcaladım, polen filtresini falan değiştirdim ama durum yine aynı. Dijital klimanın derecesini sona getiriyorum, fan canavar gibi dönüyor ama o beklediğim sıcaklık gelmiyor. Acaba sorun sadece petekte mi yoksa bu klape motoru dedikleri zıkkım mı bozuldu? Yönlendirme tuşlarına bastığımda göğüsün oralardan tıkırtı sesi geliyor ama hava yönü değişiyor. Bir de bu araçlarda ısı sensörü falan var mı? Belki o yanlış ölçüyor da beyin ona göre komut veriyordur diye düşünüyorum.
Daha önce başına gelen varsa yol göstersin, boşu boşuna göğüsü söktürüp dünyanın işçiliğini ödemeyelim. Termostat ya da devirdaim pompasında bir sıkıntı olsa araç hararet yapar diye tahmin ediyorum ama yine de emin olamadım. Kalorifer vanası veya sigorta kutusundaki rölelerde bir oksitlenme falan olma ihtimali nedir? Sanayideki ustalara kalsa direkt değişelim diyorlar ama nokta atışı bir çözüm lazım. Şimdiden teşekkürler.