Beyler selam, 2012 model 215 bin kilometredeki Ford Focus 1.6 TDCİ aracımda son bir aydır bitmek bilmeyen bir su eksiltme derdi var. Geçen hafta uzun yola çıktım, Bolu rampasında hararet ibresi bir anda 100-110 civarına fırladı. Hemen sağa çekip baktım, yedek su deposu yani genleşme kavanozu bildiğin fokurduyor. Antifrizin rengi biraz bulanıklaşmış gibi geldi ama emin olamadım. Araba soğuyunca suyu tamamladım, termostat mı takılı kaldı diye düşündüm ama boruları kontrol ettiğimde üst hortumda taş gibi bir sertlik var, sanki içinde aşırı basınç birikiyor.
Sanayideki ustaya götürdüm, Abi devirdaim pompası kaçırıyor olabilir ya da EGR valfi üzerinden su eksiltiyordur dedi. Devirdaimi değiştirdik, hazır el atmışken radyatör müşürünü de yeniledim ama sorun çözülmedi. Sabahları ilk çalıştırmada araba sarsıntılı çalışıyor ve egzozdan hafif beyaz duman atıyor. Usta en sonunda silindir kapak contası yanık testi yapmamız lazım dedi. Bu sıvı yöntemiyle yapılan testler ne kadar güvenilir? Boşu boşuna kapak açtırmak istemiyorum, dünya para tutacak şimdi.
Daha önce başına gelen var mı? Yani bu silindir kapak contası yanık testi sonucuna göre mi hareket etmeliyim yoksa direkt kapağı açtırıp baktırayım mı? Araba bazen çekişten de düşüyor, sanki turbo basıncı kaçırıyor gibi ama bilgisayara bağladığımızda hata kodu vermiyor. Sadece hararet yükselince genleşme kabının kapağından su atıyor. Contada kılcal bir çatlak olsa bu testte hemen belli olur mu, yoksa kompresör testi mi yaptırsam daha sağlıklı olur? Tecrübeli arkadaşlardan fikir bekliyorum.