Beyler selam, 2015 model 1.3 multijet 95 beygirlik Linea aracım var, şu an 168 bin kilometrede. Geçen hafta uzun yola çıktığımda fark ettim, özellikle rampalarda gaza yüklenince kaputun altından inceden bir ıslık sesi gelmeye başladı. İlk başta rüzgar sesidir diye pek önemsemedim ama şehiriçinde düşük hızlarda da 1700-2200 devir arası resmen ambulans sireni gibi ötüyor makine. Bizim sanayideki ustaya gösterdim, bu araçlarda kroniktir, paller dönüyor ondan yapar, bir şey olmaz dedi ama bana pek inandırıcı gelmedi. Sizce bu linea 1.3 multijet turbo ıslık sesi geliyo normal mi yoksa turbo milinde falan boşluk mu var, yakında elimize mi alırız?
Arabanın gidişinde, çekişinde şimdilik bir problem yok, siyah duman falan da atmıyor ama bu ses acayip canımı sıkmaya başladı. Geçen gün MAP sensörü ve hava akışmetreyi kontrol ettim, kablolarında veya girişlerinde bir oksitlenme görünmüyor. Acaba intercooler hortumlarında ufak bir delik veya çatlak mı var da oradan hava kaçırıyor? Turbonun wastegate valfi tarafında bir sorun olsa arıza lambası yakardı diye düşünüyorum ama panelde yanan bir lamba da yok.
Daha önce bu sorunu yaşayıp da bir şey olmaz denilip sonradan yolda kalan var mı aranızda? Eğer revizyon gerekiyorsa hiç beklemeyeyim, turbonun pallerindeki en ufak bir dengesizlik ileride bütün motoru yer diye korkuyorum. Yağ yakma veya eksiltme de sezmedim ama bu sesin normal olup olmadığını tecrübeli arkadaşlar bir aydınlatırsa çok makbule geçer. Şimdiden eyvallah.