2015 model Nissan Qashqai 1.6 dCi X-Tronic aracım var, daha 145 bin kilometrede ama şanzıman resmen beni hayattan soğuttu. Geçen ay uzun yoldan geldikten sonra şehir içinde dur-kalk yaparken araba bir anda silkelemeye başladı. Özellikle 20-30 km hızlarda sanki arkadan biri vuruyor gibi bir sarsıntı yapıyor. Sanayideki ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık, şanzıman beyni (TCU) hata vermiş görünüyor ama usta abi bu CVTlerin kronik derdi, sadece beyinle kurtaramayabiliriz diyerek canımı sıktı.
Şu an araç bazen geri vitese taktığımda 2-3 saniye bekliyor, sonra küt diye bir sesle geçiyor. Şanzıman yağını kontrol ettirdik, rengi kararmış ve içinde çok az da olsa metal çapaklanma var dediler. Selenoid valf grubunda tıkanma olabilirmiş veya basınç kaptöründe sorun yaşanıyormuş. Arabayı bu şekilde kullanmaya korkuyorum, yolda bırakacak gibi bir his veriyor. Daha önce başına bu tarz bir Nissan Qashqai şanzıman sorunu gelen var mı? Revizyon mu yaptırmalıyım yoksa komple şanzıman mı bakmalıyım?
Üstelik gösterge panelinde bazen Şanzıman Hatası uyarısı çıkıyor, kontağı kapatıp açınca düzeliyor ama kısa süre sonra tekrar sensör hatasıyla birlikte araba koruma moduna geçip çekişten düşüyor. Masrafı çok ağır olacak gibi duruyor, İstanbul Anadolu yakasında bu işin ehli, dürüst bir şanzımancı tanıdığı olan varsa tavsiyelerinizi bekliyorum. Hangi parçanın değişmesi kesin çözüm olur, tecrübesi olanlar yazarsa çok sevinirim.