Beyler geçen hafta bizim 2016 model Ford Focus (142 bin km’de) ile E-5’te giderken sağ taraftan fena bir çukura düştüm. O günden beri araba 100-110 km hızı geçince direksiyonda acayip bir titreme yapmaya başladı. İlk başta balans bozulmuştur dedim, sanayide lastikçiye götürdüm ama usta balans tutmuyor, jantta bir iş var gibi deyip geçiştirdi. Tam olarak jant yamukluğu nasıl anlaşılır bir türlü çözemedim. Gözle bakınca çok büyük bir eğrilik görmüyorum ama yüksek hızda araba resmen altımdan kayacakmış gibi oluyor.
Arızanın kaynağını ararken ön takımı da bir kontrol ettireyim dedim. Alt takımda porya bilyası veya aks kafası mı dağıldı diye şüphelendim ama usta onlarda bir şey yok diyor. Bir de geçen gün lastik basınç sensörü (TPMS) hata verdi, acaba jantın formu bozulunca oradaki hava valfi mi etkilendi onu da merak ediyorum. Jantın iç kısmında bir oksitlenme veya çatlak falan da görmedim ama yüksek süratlerdeki o sarsıntı insanın canını sıkıyor. Yani bu titreme sadece janttan mıdır yoksa yürüyen aksamdaki başka bir rotil veya parça mı buna sebep olur?
Daha önce başına gelen varsa, bu jantın yamuk olduğunu tam olarak nasıl teyit edebiliriz? Balans makinesine girince jantın yalpalayıp yalpalamadığı net belli olur mu yoksa özel bir ölçüm cihazı mı lazım? Boşuna masrafa girip jantı düzelttirmek veya yenisini almak istemiyorum, gerçekten jant yamukluğu nasıl anlaşılır konusunda tecrübeli arkadaşlardan detaylı bir teknik bilgi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.